Visszavonják a fővárosi önkormányzat maszkhasználatról szóló rendeletét

A kormányrendelet szigorúbban szabályoz bizonyos kérdéseket, mint az önkormányzat.

Fővárosi Önkormányzat visszavonja a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletét, mivel magasabb szintű jogszabályba ütközhet a fővárosi szabályozás. Szerdán születik majd meg a döntés.

A kormány szeptember 21-én közzétett  431/2020. (IX. 18.) rendelete irányadónak számít, így a jogforrási hierarchia alapján felülírja az alsóbb szintű jogszabályt. Ennek értelmében az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges egyes intézkedésekről szóló, legutóbb szeptember 15-én módosított  21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendeletet ezért várhatóan hatályon kívül helyezik.

A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a kérdést, mint az önkormányzati: utóbbi szerint sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel teljes egészében és folyamatosan el kell fedni az arcot. A kormányrendelet szerint „hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje”.