Kérelem a gyermekek iskolai maszkhasználatának eltörlésére

A maszkok viselésének gyermekekre gyakorolt rövid és hosszú távú hatásait még SOHASEM VIZSGÁLTÁK.

A Felelős Szülők és Emberek Közössége a gyermekek iskolai maszkhasználatának eltörlését kérik. Ennek kapcsán  szakmai anyagot állítottak össze, amit minden szülőnek és pedagógusnak ajánlott elolvasni.

Kérelem a gyermekek iskolai maszkhasználatának eltörléséért

2020.10.25

Tisztelt Iskolák, Iskolaigazgatók, tisztelt EMMI!

Az idei tanévben nagyon sok oktatási intézményben kötelező maszkviselést írtak elő a gyermekek számára, annak ellenérehogy egészségükre gyakorolt hatásáról semmilyen tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre, ezzel kapcsolatban kutatásokat, főleg hosszú távú kutatásokat sohasem végeztek!!

Valamint nem vizsgálták a maszkviselés gyermekekre gyakorolt pszichológiai, lelki hatásait sem.

A gyermekek más anatómiai jellemzőkkel rendelkeznek, mint a felnőttek.

Azt viszont számos tudományos kutatás megerősíti, hogy a gyermekek agyi stb. fejlődése jóval tovább tart, mint régebben gondolták, így fokozottan szükségük van az oxigén-dús levegőre és a társas érintkezésre is.

Azt viszont számos tudományos kutatás megerősíti, hogy a gyermekek agyi stb. fejlődése jóval tovább tart, mint régebben gondolták, így fokozottan szükségük van az oxigén-dús levegőre és a társas érintkezésre is.

Bár gyermekek hosszú távú maszkviselésével kapcsolatban szinte semmilyen információ nem áll rendelkezésre, a felnőttekre gyakorolt hatásról sokrétű tudományos anyag készült. Még őket is jelentősen megterheli a maszk folyamatos, esetleg kisebb szünetekkel egész napos hordása.

Tudjuk, hogy az iskolaigazgatók vállát nyomja az intézmény egészségügyi biztonságáért való felelősség illetve meg kell felelniük a felettes szervek kívánalmainak is, de az 1991. évi LXIV. Törvény a Gyermek jogairól szóló, New Yorkban, 1989. november 20-án kelt Egyezmény alapján:

3.§ (1) A gyermekekkel kapcsolatos valamennyi intézkedés - függetlenül attól, hogy azokat állami vagy magán szociális jóléti intézmények, bíróságok, közigazgatási hatóságok vagy jogalkotó szervek végzik - a gyermek mindenek felett álló érdekét kell elsődlegesen figyelembe venni."

Az alapelvek közé a 2003. évi LXI. törvény iktatta be a "gyermek mindenek felett álló érdekét" alapelvet. A közoktatásról szóló törvény 4. §-ának (7) bekezdése szerint: "A közoktatás szervezésében, irányításában, működésében, feladatainak végrehajtásában közreműködők döntéseik, intézkedéseik meghozatalakor a gyermek mindenek felett álló érdekét veszik figyelembe." Ez a követelmény mindenkivel szemben hatályos, aki bármilyen döntésével, intézkedésével befolyásolni tudja a közoktatás rendszerének működését, ennek összefüggésében mindazokat a szolgáltatásokat, amelyeket a közoktatás rendszere nyújt.

1. A maszkok veszélyei:

A COVID-19 járvány megjelenésével számos olyan gyakorlat került bevezetésre, amelyeknek alig, vagy egyáltalán nincs tudományos alapja a fertőzés terjedésének csökkentésére, viszont jelentős egészségügyi veszélyt rejtenek magukban, főleg a gyermekek részére. Ezen intézkedések egyike az arcmaszkok viselése, akár műtéti típusú maszk, textil maszk vagy N95 respirátor maszk. A közelmúltig a CDC és a WHO sem javasolta az arcmaszk vagy bármilyen arcot elfedő eszköz viselését, csupán abban az esetben, ha bizonyos, hogy egy személy fertőző beteg.

A maszkhordásnak igen szigorú higiéniai szabályai vannak amelyeknek a be nem tartása növeli a különböző megbetegedések kockázatát!

A gyermekek nem képesek ezeknek a szabályoknak a betartására. A tanároknak sincs arra kapacitásuk, hogy minden egyes gyermekre figyeljenek, hogy ellenőrizzék új steril maszkot visel-e, vagy éppen otthon felejtette és a koszos tornazsákból rángatja elő az előző napit. Ezen felül a maszkok szándékos cserebere alapját is képezik az előző tulajdonos baktérium és vírusflórájával együtt. A higiénikus használat sem tud megvalósulni, hiszen nincs minden teremben vízcsap, hogy szappannal kezet mossanak felhelyezés előtt, a folyamatos fel és levétel koszos kézzel pedig szintén növeli a fertőzések kockázatát. A gyermekeket zavarja a maszk, épp úgy ahogyan a felnőtteket is. Folyamatosan az arcukhoz nyúlnak további fertőzéseket kockáztatva ezzel. A kisebb gyerekek a maszkot a csuklójukra fűzik, hogy a kötelező viselési területen náluk legyen. Sokszor kint van velük az udvaron is, koszolódik, épp úgy bánnak vele mint a ruháikkal. Semmilyen szinten nem tudnak még vigyázni rá. 

Egyértelműen elmondható, hogy számukra teljesíthetetlen a viselési és higiéniai szabályok betartása.

A gyermekek által hordott maszkok általában egyszer használatos, vagy mosható textil maszkok. 

Az egyszer használatos maszkok egészségügyi eszköznek minősülnek, melyek használati útmutatójában fel van tüntetve milyen célból és hogyan kell használni az eszközt. Kizárólag betegek számára javasolják, mert a védőeszköz (maszk) belső terében keletkezett meleg, nedves légkör, kedvez a káros baktériumok elszaporodásának. Így sok maszkot viselő, egészséges ember fertőződik meg. A használati útmutatóban rögzítik azt is, hogy: "A használt maszkokat fertőtleníteni kell, vagy másod - harmadosztályúvá kell őket minősíteni." "Ha a maszkot viselő személy köhög, tüsszög vagy légszomja van, használatát azonnal abba kell hagyni." A maszkot maximum 2 órán át javasolják viselni, egyébként az egészségügyi intézményekben és a műtőkben 20 percenként javasolják a maszkok cseréjét.

Az eldobható orvosi maszkok (más néven műtéti maszkok) olyan laza testű eszközök, amelyeket az egészségügyi személyzet viselésére terveztek, hogy megvédjék a beteg sebeinek véletlen szennyeződését, és hogy megvédjék viselőjüket a testnedvek fröccsenéseitől vagy permetezésétől.

Egy 7 órás viselés után az alábbi csírákat lehet benne megtalálni. 24 órás tenyésztést követően látható az alábbi kép:

A házilag készített maszkoknál, amikor gyapjún, pamuton vagy textilszöveten keresztül lélegeznek, a kilélegzett pára lecsapódik a szálakra. Ez a szálak mikrostruktúrájához kapcsolódik. A vírusok nagyon jól képesek túlélni ebben a környezetben, és ideális számukra. A professzionális maszkokkal ellentétben a saját készítésű maszkokat az emberek egyszerűen elrakják a megfelelő fertőtlenítés helyett, és így szintén hozzájárulnak a vírus terjedéséhez.

"A Kalifornia Egyetemen (Davis) dolgozó kollégáktól nemrég megjelent Nature (Scientific Reports) cikk alapján bizonyos, hogy a műtéti maszkok, mint amilyen a zárt KN95, illetve feltehetőleg a szellőztetett N95 csökkenthetik csak jelentősen légúti mikrométeres részecskék kibocsátását köhögés, beszéd vagy szájon át való légzés kapcsán, míg a házi készítésű szövetmaszkok részecske kibocsátása - valószínűleg a folyamatosa foszló rostdarabok miatt - jelentősen emelik vagy sokszorozzák a légúti mikronos részecskék kibocsátását!Rágás közben viszont, mint amilyen a rágógumizás, egyik maszk sem hatásos részecskék szűrésére az orrlégzés miatt, ami minden maszk orrot eltakaró használatát megkérdőjelezi! Még vírus tenyésztési vizsgálatok hiányában is, illetve azoktól függetlenül, ezen eredmények azt mutatják, hogy akár tiszta, akár szennyezett pamutmaszkokból származó rostrészecskék aeroszolos terjedése egy vírusjárványt erősítő tényező is lehet minden vizsgált légzésforma esetében.

Az is szembetűnő, hogy a maszkok és távolságtartás miatti hangosabb, mellkasi nyomásfokozással képzett erőltetett beszéd a sebészi maszkok légúti részecskéket szűrő hatásait is közömbösítheti, a kelme maszkok viselése pedig kifejezetten káros minden vizsgált légzés típusnál."

Az egész nap használt koszos, nedves maszk miatt hamar kialakulhat a staphylococchus fertőzés. Ez a fertőzés egyetlen antibiotikumra sem reagál. A baktériumtörzs pedig az orrüregen keresztül az egész légző-rendszert megbetegítheti.

2020. június 11-én, a YouTube-on a "Биохакинг. Эволюция внутри" ("Bioshaking, Belső evolúció") címmel orvosi fórumot rendeztek, ahol sok különböző magasan kvalifikált szakember vett részt, Ph.d. orvos jelöltek, professzorok, infektológusok, virológusok. A fórumon a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a maszk viselése mindamellett, hogy nem nyújt védelmet a fertőző vírusos betegségek ellen, ártalmas is a lakosság számára. A maszk folyamatos használata az egészséges embereknél fejfájást okoz, a kialakulóban lévő agyi hypoxia következtében szédülést, alvászavart, depressziós tüneteket, bőrbetegségeket és felerősíti a hörghurut megbetegedésben szenvedő emberek tüneteit. Dr. Tolokonszkájá Nátálijá Petrovná, kutató orvos és professzor, Oroszország kiváló orvosa, infektológus, RAEN tagja, kijelentette: "Félünk a tüdőfertőzésektől, de a tüdő így még nagyobb fertőzésveszélynek van kitéve, ezáltal a légző-rendszer is károsodik, a maszkok a vírus szaporodásának melegágyává válnak, ezáltal megnehezítik a légzést is. Vagyis pont a légző-rendszer kerül nyomás alá".

Szakorvosok tanúsítják, hogy a maszkhasználat bevezetése óta sokkal gyakoribb az arcüreg-gyulladâs és a homloküreg-gyulladás, fülgyulladás gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt.

"Az arcmaszkok közül, az állampolgárok által viselhető maszkok (amiben pl. a médiában látható felvételeken is láthatók az emberek az utcán), jellemzően PPE-k (azaz personal protective equipment-ek - egyéni védőeszközök) az EU-ban és az USA-ban.

A lakossági felhasználásra valós védelmet kizárólag a legalább az "N95" jelölésű pormaszkok, vagy az EN 149 szabvány szerinti "FFP2" maszkok, vagy ezektől is magasabb követelményrendszernek megfelelő légzőmaszkok nyújthatnak. Az ilyen eszközöket úgy tervezték, hogy megakadályozzák a kisméretű részecskék 95% -ának az orr és a száj területére történő bejutását. De csak akkor működnek, ha az archoz megfelelően illeszkednek (lásd pl. arcszőrzet hiánya), és nem alkalmasak gyermekek számára." Forrás

A professzionális maszkok tehát gyermekek számára alkalmatlanok!!

A maszkok az alábbi egészségügyi károkat okozzák felnőttek számára:

(Gyermekekre gyakorolt rövid és hosszú távú hatásait még SOHASEM VIZSGÁLTÁK. )

A lejjebb részletezett bizonyítékok alapján viszont a gyermekek egészségkárosodása biológiai paramétereik miatt biztos. Ezért kérjük a maszkhordás kötelezettségének eltörlését számukra.)

1. A mellékhatások tekintetében különbség van az N95 respirátor maszk és a műtéti maszk (szövet vagy papír maszk) között. Az N95 maszk kiszűri a részecskék 95% -át, amelyek átlagos átmérője meghaladja a 0,3 µm 2 , de nagyobb mértékben károsítja a légzéscserét (légzést), mint egy puha maszk, és gyakrabban fejfájással jár.

Megállapították, hogy a hosszabb ideig maszkot viselő eü. dolgozók körülbelül egyharmadának fejfájása alakult ki a maszk használatával, a legtöbbnek már létező fejfájása volt, amelyet súlyosbított a maszk viselése, és 60% -uk fájdalomcsillapítót igényelt a megkönnyebbülés érdekében. Ami a fejfájás okát illeti, bár a hevederek és a maszk nyomása is lehet oka, a bizonyítékok nagy része a hipoxia és / vagy a hiperkapnia felé mutat. Vagyis a vér oxigenizációjának csökkenése (hipoxia) vagy a vér C02 szintjének emelkedése (hiperkapnia).

Munkavégzéskor a megengedett érték kb. 900 ppm CO2-tartalom, különleges körülmények között legfeljebb 1200 ppm. Egy kutatásban, miután az alany egy percig maszkot viselt, ez a mérgező határ jelentősen túllépte a megengedett értékeket, és három-négyszer nagyobb volt, mint a megengedett maximális érték. Aki maszkot visel, tehát ez alapján egy "rendkívül rosszul szellőző helyiségben" tartózkodik.

A maszkviselés miatt felhalmozódott CO2 a szervezet mérgező savanyodásához vezet, amely befolyásolja az immunitást.

A fenti hatások miatt az elismert szakemberek nem javasolják a maszkok használatát előzetes és átfogó orvosi kardio-tüdő vizsgálat nélkül.
A kórházak steril környezetben működnek. Műtőikben, ahol a személyzet maszkot visel, a negatív hatások kompenzálására a páratartalom / hőmérséklet pontos szabályozása, és megfelelően ellenőrzött oxigénáramlás valósul meg. Így teljesítve a szigorú biztonsági előírásokat.

2. Ismeretes, hogy az N95 maszk, ha órákon át viseli, akár 20% -kal is csökkentheti a vér oxigénellátását, ami eszméletvesztéshez vezethet.

"Míg a legtöbben egyetértenek abban, hogy az N95 maszk jelentős hipoxiát és hiperkapniát okozhat, a műtéti maszkok egy másik tanulmánya a vér oxigénjének jelentős csökkenését is megállapította. Ebben a tanulmányban a kutatók oximéter segítségével 53 sebész vér oxigénszintjét vizsgálták. Mérték a vér oxigénellátását műtét előtt, valamint a műtétek végén. A kutatók azt találták, hogy a maszk jelentősen csökkentette a vér oxigénszintjét (pa0 2 ). Minél hosszabb ideig viseli a maszkot, annál nagyobb lesz a vér oxigénszintjének csökkenése.

Ezeknek a megállapításoknak az a jelentősége, hogy az oxigénszint csökkenése (hipoxia) az immunitás károsodásával jár. Vizsgálatok kimutatták, hogy a hipoxia gátolhatja a vírusfertőzések leküzdésére használt fő immunsejtek típusát, az úgynevezett CD4 + T-limfocitát. Ez azért következik be, mert a hipoxia növeli a hipoxia által indukálható faktor-1 (HIF-1) nevű vegyület szintjét, amely gátolja a T-limfocitákat és stimulálja a Tregs nevű erőteljes immungátló sejtet. Ez meghatározza az esetleges fertőzések, köztük a COVID-19 fertőzésének szakaszát, és sokkal súlyosabbá teszi a fertőzés következményeit. Lényegében a maszk nagyon jól megnövelheti a fertőzések kockázatát, amely, ha bekövetkezik emiatt sokkal rosszabb kimenetelű lehet. "

A rákos embereknek, különösen akkor, ha a rák átterjedt, további kockázatot jelentenek a hosszan tartó hipoxia miatt, mivel a rák leginkább oxigénhiányos mikrokörnyezetben nő. Az alacsony oxigénszint a gyulladást is elősegíti, amely fokozza a rákos sejtek növekedését, invázióját és terjedését. A hypoxia ismételt epizódjait jelölik meg az ateroszklerózis jelentős tényezőjeként, mely ezáltal fokozza az összes szív- és érrendszeri (szívroham) és cerebrovaszkuláris (stroke) betegséget.

3. Nagyon veszélyes egészségügyi kockázat az újabb tudományos bizonyítékok alapján, hogy egyes esetekben a vírus bejuthat az agyba. Ennek oka, hogy a maszk viselésével a kilégzett vírusok nem tudnak elmenekülni, és az orrjáratokban koncentrálódnak, bejutnak a szaglóidegekbe és a szaglóidegek (szaglóidegek) útján aztán az agyba, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az agy azon területéhez, amely a közelmúlt emlékezetével és a memória konszolidációjával foglalkozik.

Ezeknek a maszkoknak a napi viselése további veszélyt jelent, különösen ha több órán át viselik. Amikor egy személy légzőszervi vírussal fertőzött, minden egyes lélegzetvételkor kilélegzi a vírus egy részét. Ha maszkot viselnek, különösen N95-es maszkot vagy más szorosan illeszkedő maszkot, akkor folyamatosan újból belélegzik a vírusokat, emelve a vírus koncentrációját a tüdőben és az orrjáratokban.

Egy 2004-ben készült német doktori értekezés a szájmaszkok kifejezetten veszélyes hatásairól számol be az egészségügyben dolgozó személyekre vonatkozóan (is). Ilyen probléma pl. a maszk alatti fokozott széndioxid felhalmozódás és újbóli belégzés, aminek következtében a vér széndioxid tartalma jelentősen megnő. Minél hosszabb ideig visel valaki maszkot, annál súlyosabb a hatás. COPD és asztmás betegek fokozottan veszélyeztetettek. Fizikai munka, vagy mentális erőfeszítés során a légzés intenzitása növekszik (pl. műtétet végző orvosok esetén), a vér széndioxid koncentrációja nő, az oxigén koncentrációja viszont csökken, ami az agy különböző funkcióit károsíthatja. A vérgázok változása a kognitív képességek, és az emlékezet károsodását, valamint megnövekedett reakcióidőt okozhat. Mivel a vér csökkent oxigénszintjének hatása van a kognitív képességekre és a reakcióidőre, könnyebben következhet be baleset, akár halálos áldozatokkal is. (autóvezetés)

"A folyamatos maszk viselés nehéz légzést, rosszabb esetben asztmát okozhat, felerősíti a krónikus légcsőhurut betegségben szenvedők tüneteit, megterheli a szív és érrendszert, bőrelváltozási tüneteket, ekcémát, gombás bőrmegbetegedéseket okozhat. Elősegíti a fejfájás kialakulását, az agyi hypoxiás tüneteket, a depressziót és az alvás zavart, ezen kívül káros hatással van a pszichikai állapotra, nyugtalanságot és klausztrofóbiát is válthat ki."

Prof. Detlev Krüger, 27 évig, 1989-től 2016-ig volt a Berlini Charité és a Virológiai Intézet igazgatója, a koronavírust azonosító, a témában szakértőnek számító, Merkel kancellár asszony tanácsadójaként is hírnevet szerzett Drosten professzor elődje. Véleménye a szájmaszkok viseléséről:

"Felesleges akcionizmus. Fertőzött emberek esetén lehet esetleg bizonyos fokú pozitív hatása a környezet védelmében. Viszont a feleslegesen hordott szájmaszkok hamis biztonságérzetet sugallnak, miközben a hatásuk pont ellenkező. A különböző légzőrendszert megbetegítő kórokozók szétterítését, széthordását eredményezik."

Véleménye szerint nem igaz, hogy a koronavírus nem hasonlítható össze az influenzával, nem is veszélyesebb annál, sőt, a koronavírus az influenzavírussal ellentétben a melatonin metabolizmus érintettsége kapcsán nem jelent veszélyt gyermekekre és terhes kismamákra. Krüger professzor a jelenlegi német intézkedések közül egyedül a tömegrendezvények betiltását tartja indokoltnak, még az egyébként egészséges idősek szeparációját sem. Szerinte folyamatosan együtt élünk légzőrendszert támadó vírusokkal, az alapvető higiéniai szabályok betartása, hogy ne köhögjünk, tüsszentsünk egymásra, kézmosás, természetes kellene, hogy legyen.

Dr. Rashid Buttar (plusz 7400 másik orvos) szerint a maszkok nem csak hogy nem akadályozzák meg a Covid terjedését, hanem csökkentik az immunitást is az O2 csökkentésével, ugyanakkor növelik a CO2-t, ami növeli a légzési arányt, növeli a vérnyomást és emeli a vér ph értékét.

Az Egyesült Államok Nemzeti Személyvédő Laboratóriuma megállapította, hogy azok, akik viselték a maszkot bőrirritációra panaszkodtak, arcukon való csipkelődő érzésekre, hőség érzetre és nedvességet éreztek a maszk alatt. Egy másik kísérletben a maszkot viselő gyerekek 12% és a felnőttek 38% nehéz légzésről számolt be. A nehéz légzést azzal hozták kapcsolatba, hogy légzéskor a maszk az arcukhoz tapadt, mely nehezítette légzésüket. Azon kívül, a maszkot viselő kutatásban résztvevők, olyan kóros pszichológiai állapotokról számoltak be, mint a klausztrofóbia és a nyugtalanság. Valamint beszámoltak kellemetlen érzéseikről is, melyek stresszt váltottak ki belőlük és nehéz, szaporább légzést.

A maszkviselés pszichológiai hatásai:

Más szempontból aggályos a tantermi maszkviselés.

A tanórákon figyelni, koncentrálni kell. Ehhez pedig nagy szükség van a friss, oxigén-dús levegőre. Eddig is megterhelő volt a gyermekek számára 45 perces órát végig ülni, a nyitott ablakok mellett is. Most, hogy még egy maszk is rajtuk van, ez plusz nehézséget jelent a szervezetük számára.

Ami a pszichológiai hatást illeti, már maga a maszkos emberek látványa is ijesztő egy kicsi, 6 éves gyermek számára, de talán a nagyobbak is nehezen viselik. Hiányzik a tanítók, tanárnők, diáktársak biztató mosolya. Hogyan tudnak így megnyílni, válaszolni, kommunikálni így egymással? A maszkban nehezebb beszélni. Nem látszik a mosoly, az arcmimika. Pedig a nonverbális kommunikáció még a beszédnél is fontosabb. Évezredek óta az ember kelléktárának fontos eleme.

Raphael M. Bonelli, ismert osztrák pszichiáter, neurológus és pszichoterapeuta, a bécsi Sigmund Freud Egyetem professzora elmondta, hogy a maszkok megváltoztatják az emberek saját magukhoz, ill. más emberekhez való kapcsolódását, idézte Freudot, aki szerint a maszkok a személyiség elmosódásához vezetnek. Bonelli szerint a maszkok az emberek egymástól való megkülönböztethetetlenségét eredményezik, mint ahogyan ez a katonaságnál van, amikor az ember egy számmá válik. A maszkok amellett, hogy uniformizálják az embereket, távolságot is hoznak létre, megszüntetik az érzelmek kommunikációját, a nonverbális kommunikáció nagy részét ugyanis a mimika teszi ki, pl. egymásra mosolygás. Az emberek egymást az arcukról ismerik fel, az arc látványa szükséges egy valódi, mély találkozáshoz.

A félelem viszont megakadályozza az életet!

A gyermek az gyermek. Élni szeretne, örülni a közösen töltött időnek, az iskolai barátoknak. Ha valamilyen módon mégis sikerül a szeparálásuk tanítási időben, az iskola épületéből kilépve teljesen biztos, hogy összefogódzkodnak, együtt játszanak, bandáznak, lekerülnek a maszkok és úgy fognak létezni mint a normális emberek. Ezt már a magunk szemével is megtapasztalhattuk. Az iskola-közeli területeken, megállókban 30-40 fiatal is összeverődik, mindenféle maszk vagy távolságtartás nélkül. Örülnek az életnek, annak, hogy fiatalok, hogy végre együtt lehetnek.

Az iskolában pedig másnap kezdődhet a mindenki idegeit felőrlő szélmalomharc előröl.

Báránová Iriná Áleszejevná Ph.d. orvos jelölt, terapeuta, bőrgyógyász, integratív orvosszakértő azt állítja, hogy "a maszk viselése pszichikai hatással van az emberekre, kellemetlenül hat közérzetére és csökkenhet a mellékvesék működése." Az átlagember számára a csukott száj szimbóluma azt jelenti, hogy hallgatnia kell, nem tudja elmondani amit szeretne, megfosztják attól, hogy elmondhassa véleményét, és ez kellemetlen érzelmi állapotot okoz. A pszichoszomatika nem változott, amikor az embernek megtiltják, hogy kimondhassa, amit szeretne, elmondhassa véleményét, ötleteit, az ember megbetegszik valami újabb betegségben, vagy felerősödik korábbi betegsége. Az emberek agresszívvé válnak és diszkomfort érzetük támad, ami kellemetlen hatást vált ki és felerősíti a krónikus betegségeket. "

"A gyógymód nem lehet rosszabb, mint maga a probléma"

A Magyar Köztársaság Alkotmánya 70/D. §-ának rendelkezése szerint

"A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez." Az egészséghez való jog azt is magában foglalja, hogy a jogosult személlyel szemben mindenki más kötelezett. Tartózkodnia kell tehát minden olyan magatartástól, amely az egyén meglevő egészségi állapotában hátrányos változást idéz elő."

A maszk használatra való kötelezéssel a gyermekek egészséghez való joga is sérül, amely kimeríti az egészségsértés kategóriáját.

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint az egészség az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát. Erre és a kialakult joggyakorlatra is figyelemmel, a lelki bántalmazások az egészségsértés körében kerülhetnek értékelésre. Az egészségsértés a testi bántalmazás mellett kisegítő helyet foglal el, és azokat az eseteket öleli fel, amikor az egészség sérelme nem a test közvetlen bántalmazása, hanem más okból (pl mérgezés, más betegséggel megfertőzés, pszichikai betegség előidézése) áll elő.

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 16. számú módszertani levele alapján:

"A testi sérülés folyamat, amelyet valamely külső behatás - erőművi, fizikai, kémiai behatás vagy ezek kombinációja - indít meg, és amelynek következtében a szervezet sejtjeiben, szöveteiben alaki eltérés (folytonosságmegszakítás vagy anyaghiány), illetve működési zavar keletkezik. Egészségsértés akkor következik be, ha külső behatás vagy biológiai tényezők eredményeként testi vagy lelki működési zavar betegség/kóros állapot alakul ki.

Mindezekre tekintettel kérjük a maszkok oktatási intézmények területén való használatának azonnali beszüntetését.

A gyermekek nemcsak hogy nem veszélyeztetettek, de a vírussal szemben védő funkciót látnak el!

A Covid-19 egy némileg szokatlan vírus, mivel a vírussal fertőzött emberek túlnyomó többsége számára nincs (tünetmentes) betegség vagy nagyon kevés betegség. Csak nagyon kevés embert fenyeget a potenciálisan súlyos kimenetel a fertőzés miatt - főként azokat, akiknek súlyos egészségi állapota van összefüggésben az időskorral és a gyengeséggel, akik immunhiányos állapotúak és ápolási otthonban lévő betegek életük végéhez közelednek. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) által az orvosok számára kiadott kezelési protokoll, elsősorban az intubálás és a lélegeztetőgép (légzőkészülék) használata, jelentősen hozzájárulhatott e kiválasztott egyének magas halálozási arányához.

Az emberek 70%-a már megkapta, vagy meg fogja azt kapni a vírust a közeljövőben, ami, tekintettel a nagyon alacsony halálozási rátára, főleg, ha nem tartozik valaki a rizikócsoportba, nem kell, hogy problémát jelentsen. A gyermekek védettek ebből a szempontból. Sőt. Védik a közvetlen környezetükben élő, dolgozó embereket, a tanárokat, óvodapedagógusokat is.

"Egy 300 ezer felnőttet vizsgáló tanulmányban azt találták, hogy a családban már egy, de több gyerek még jobban védi a velük egy háztartásban élő felnőtteket attól, hogy a SARS-CoV-2 szempontjából pozitív teszteredményt kapjanak, vagy COVID 19 miatt kórházba kerüljenek."

A résztvevők közül 241.266 felnőtt nem él egy háztartásban kisgyerekekkel. 41.198, 23.783 és 3.850 él olyan közös háztartásban, ahol 1, 2, illetve 3 vagy több kisgyermek él. A COVID-19-szel történő kórházi kezelés kockázata alacsonyabb volt az egygyermekeseknél, és még mindig alacsonyabb a két vagy több gyermekeseknél, az életkorhoz igazítva a kockázati arány (HR) 0,83 volt gyermekenként (95% CI 0,70-0,99). A nem, a társadalmi-gazdasági nélkülözés, a foglalkozás, a szakmai szerep, az alkalmazottak/nem alkalmazottak státusza, az egyes háztartásokban a felnőttek és serdülők száma, valamint a társbetegség alapján történő kiigazítás mellett gyermekenként 0,89 (95% CI 0,74-1,06). Ugyanolyan nagyságú, de pontosabban becsült összefüggést kaptunk a COVID-19 bármely esetére (teljesen kiigazított modell, HR gyermekenként 0,89; 95% CI 0,84-0,95)."

Több gyerek több bacilussal és vírussal találkozik, így több keresztimmunitást tud a család kialakítani, mivel haza is viszik a fertőzéseket. Így erősebb is az immunrendszerük.

"A háztartási kapcsolataik aránya és súlyossága valószínűleg keresztreaktív immunitást foglal magában az otthonon kívül szerzett endémiás koronavírus-fertőzésekkel szemben, pl. óvodában vagy iskolában. A SARS-CoV-2 N fehérje és az endémiás béta koronavírusok (Cov-OC43 és Cov-NL63 törzs) antigénes hasonlóságának bizonyítékát mostanra a sejtek által közvetített immunitás tanulmányai mutatják be, és bizonyított az antitestek keresztreakciója is - közvetett immunitás. Egy hasonló tanulmány megállapította, hogy a CoV-OC43, amely, mint a SARS-CoV-2 béta-koronavírus, az 5-12 év alatti gyermekeknél volt a leggyakoribb. Harmadszor, a fertőzött (vagy tünetmentes hordozó) gyermekeknek is képesnek kell lenniük szezonális koronavírusok azon felnőtteknek történő továbbítására, akikkel közös háztartásban élnek. Fiatalabb felnőttek (15-44 évesek), ideértve azokat az életkorúakat is, akiknek a háztartásaiban nagy valószínűséggel már kisgyerekek élnek, magasabb szintű antitesttel rendelkeznek az CoV-OC43 N-fehérjéivel szemben, mint az idősebb gyermekkel együtt nem élő felnőttek. "

Tanulmány letölthető ITT.

Az immunrendszer működése a covid-19 vírussal szemben

Az emberi test évezredek óta naponta nedvességnek és fertőző mikroorganizmusokat (vírusokat, baktériumokat és gombákat) tartalmazó cseppeknek van kitéve.

Ezen mikroorganizmusok behatolását egy fejlett védekezési mechanizmus - az immunrendszer - akadályozza meg. Az erős immunrendszer a mikrobák hatásának normál napi kitettségén alapszik.

A túl erős higiénés intézkedések káros hatással vannak immunitásunkra.

Az immunrendszer két részből áll: egy veleszületett, nem specifikus immunrendszerből és egy adaptív immunrendszerből.

A nem specifikus immunrendszer első gátat képez: bőr, nyál, gyomornedv, bélnyálka, rezgő szőrsejtek, kommenzális flóra...

Ha kötődnek, a makrofágok a mikroorganizmusok kapszulázását és elpusztítását okozhatják.

Az adaptív immunrendszer a nyálkahártya immunitásából (IgA antitestek, elsősorban a belekben és a tüdő hámsejtjeiben termelődik), a sejt immunitásból (T-sejt aktiváció), amely idegen anyagokkal vagy mikroorganizmusokkal érintkezve keletkezhet, valamint a humorális immunitásból (IgM). és a B-sejtek által termelt IgG antitestek).

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy mindkét rendszer nagyon összefonódott.

Úgy tűnik, hogy a legtöbb ember már veleszületett vagy általános immunitással rendelkezik.

A Cell folyóiratban végzett tanulmány azt mutatja, hogy a legtöbb ember nyálkahártya (IgA) és sejtes immunitás (T-sejtek) útján semlegesíti a koronavírust, miközben alig vagy egyáltalán nem tapasztal tüneteket.

Egy német kutatócsoport Tübingenben, Hans Georg Rammensee szárnyai alatt 180 db Sars Cov2 vérpróbát vett olyanoktól, akik a vírus miatt megbetegedtek, vagy pozitív tesztet produkáltak, és ezek mellé vettek még 185 próbát korábbról, 2007-2019- ből a covid előtti időből és megvizsgálták ezeket is. Megállapították, hogy a vérdonorok 80%-a a Sars -cov2 -t megelőző időszakból, akiknek nincsenek is antitestjeik Sars-Cov2 ellen, ezeknek az embereknek a 80%-a aktív reaktív cellával rendelkeznek, melyek felismerik a Sars-cov2-t. Akik átestek a fertőzésen azoknál 100 %-osak ezek a cellák. A válasz azonnal és nagyon erősen jött.

 

A Sars-Cov2 fertőzések Észak-Európában:

 • 40-50%-a minden tünet nélkül zajlott le
 • 30-40%-nak nem voltak erős tünetei
 • 17 % kapott kórházi kezelést
 • Tehát 83 % nem volt súlyosan beteg.

A T-sejtes keresztimmunitás vizsgálat alapján az emberek 85 %-a védett.

A legtöbb embernek tehát már van veleszületett vagy keresztimmunitása, mert már kapcsolatban voltak ugyanazon vírus változataival.

A B-sejtek általi antitestképződés (IgM és IgG) immunrendszerünknek csak viszonylag kis részét foglalja el. Ez megmagyarázhatja, miért lehet 5-10% antitest százalék mellett amúgy is csoportimmunitás.  Forrás

PCR tesztek:

A legtöbb embernek, akinek a tesztje pozitív (PCR), nincs panasza. Immunrendszerük elég erős. A nem specifikus, sok hamis pozitív eredményt adó, majd 40 évvel ezelőtt kidolgozott PCR-teszt használata a vírus megjelenése óta és azóta is exponenciális képet mutat, de ennek a tesztnek a használatát sürgősségi eljárásban fogadtatták el, és soha nem végeztek vele komoly önellenőrzést. Az alkotója egy amerikai biokémikus, Kary Mullis, aki kifejezetten figyelmeztetett arra, hogy ezt a tesztet kutatásra szánták, és nem diagnosztikára.

A PCR-teszt a genetikai anyag amplifikációs ciklusaival működik - a genom egy darabját minden alkalommal felerősítik. Bármilyen szennyeződés (pl. más vírusok, a régi vírusgenomok törmeléke) hamis pozitív eredményeket eredményezhet.

A teszt nem méri, hogy hány vírus van jelen a mintában. A valódi vírusfertőzés a vírusok tömeges jelenlétét, az úgynevezett vírusterhelést jelenti. Ha valaki pozitív eredményt mutat, ez nem azt jelenti, hogy az illető valóban klinikailag fertőzött, beteg vagy beteg lesz. Koch posztulátuma nem teljesült ("A fertőzöttnek minősített páciensben talált tiszta kórokozó produkálni legyen képes ugyanazokat a panaszokat egészséges embereknél").

Mivel a pozitív PCR-teszt nem jelzi automatikusan az aktív fertőzést vagy fertőzőképességet, ez nem indokolja a bevezetett társadalmi intézkedéseket, amelyek kizárólag ezeken a teszteken alapulnak.

Moralitás amely szintén nem indokolja a maszkviselést:

A mortalitás a vártnál sokszor alacsonyabbnak bizonyult, és közel volt a normál szezonális influenzához (0,1-0,5%).

A WHO John Ioannidis professzor (Stanford) számításai alapján kiadta hivatalos állásfoglalását: a specifikus szérum antitestek alapján igazolt koronavírus fertőzöttek halálozásának középértéke 0.23%. Mindez a szám a 70 évesnél fiatalabb populációban 0.05%. 

A WHO közleménye INNEN letölthető.

Különbség van a korona vírussal együtt történő halál és a koronavírus által előidézett halál között. Az emberek gyakran egyszerre több vírus és potenciálisan patogén baktérium hordozói. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a súlyos tünetekkel küzdő emberek többsége további patológiában szenvedett, nem lehet egyszerűen arra következtetni, hogy a koronafertőzés volt a halál oka. A statisztikákban ezt többnyire nem vették figyelembe.

A legkiszolgáltatottabb csoportok egyértelműen azonosíthatók. Az elhunyt betegek túlnyomó többsége 80 éves vagy annál idősebb volt. Az elhunytak többségének (70%), 70 évnél fiatalabbak, mögöttes rendellenességei voltak, például szív- és érrendszeri szenvedések, diabetes mellitus, krónikus tüdőbetegségek vagy elhízás. Magyarországon jelenleg a boncolás tiltott, tehát semmilyen konkrét bizonyosságot nem lehet szerezni afelől, hogy az illető valójában miért halt meg.

A fertőzöttek túlnyomó többsége (> 98%) nem, vagy alig betegedett meg, vagy spontán gyógyult meg.

Covid-19 szaporodása:

A terjedés csepegtető fertőzéssel (csak köhögő vagy tüsszentő betegeknél) és aeroszolokkal történik zárt, nem szellőző helyiségekben. A szabadban tehát a szennyezés nem lehetséges. Az érintkezés nyomon követése és az epidemiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy az egészséges emberek (vagy pozitívan tesztelt tünetmentes hordozók) gyakorlatilag nem képesek továbbadni a vírust.

Mindez komolyan megkérdőjelezi az egészséges emberek társadalmi elkülönítését és a kötelező szájmaszkok politikáját - ennek nincs tudományos alapja.

Összesített információk a covid-19 vírusról az orvosok szemszögéből:

https://online.anyflip.com/inblw/ufbs/mobile/index.html?fbclid=IwAR10YUlwHYcss1mbQzMAOo9sgz7VBkVCDrXVGXBJV79KIbsBrwrYU3_BgR4

         Köszönettel: Felelős Szülők és Emberek Társasága

 

Tudományos hivatkozások:

 1. bin-Reza F és mtsai. Maszk és légzőkészülékek használata az influenza átterjedésének megakadályozására: A tudományos bizonyítékok szisztematikus áttekintése. Resp Vírusok 2012; 6 (4): 257-67.
 2. Zhu JH és mtsai. Az N95 légzőkészülék és a műtéti arcmaszk hosszú ideig tartó viselésének hatásai: kísérleti tanulmány. J Lung Pulm Resp Res 2014: 4: 97-100.
 3. Ong JJY és mtsai. Az egyéni védőeszközökhöz kapcsolódó fejfájás - keresztmetszeti tanulmány a fronton dolgozó egészségügyi dolgozók körében a COVID-19 alatt Fejfájás 2020; 60 (5): 864-877.
 4. Bader A és mtsai. Előzetes jelentés a műtéti maszk okozta oxigénhiányról a nagyobb műtét során. Neurocirugia 2008; 19: 12-126.
 5. Shehade H és mtsai. Vágóél: A hipoxiával indukálható faktor-1 negatívan szabályozza a Th1 funkciót. J Immunol 2015; 195: 1372-1376.
 6. Westendorf AM és mtsai. A hipoxia fokozza az immunszuppressziót azáltal, hogy gátolja a CD4 + effektor T-sejtek működését és elősegíti a Treg aktivitást. Cell Physiol Biochem. 2017; 41: 1271-84.
 7. Sceneay J és mtsai. A hipoxia által vezérelt immunszuppresszió hozzájárul a metasztázis előtti réshez. Oncoimmunology 2013; 2: 1 e22355.
 8. Blaylock RL. Immunizgató mechanizmusok a glioma proliferációjában, inváziójában és alkalmi metasztázisában. Surg Neurol Inter 2013; 4: 15.
 9. Aggarwal BB. Nucler faktor-kappaB: Az ellenség belül. Cancer Cell 2004; 6: 203-208.
 10. Savransky V és mtsai. A krónikus intermittáló hypoxia érelmeszesedést vált ki. Am J Resp Crit Care Med 2007; 175: 1290-1297.
 11. Baig AM és mtsai. A CNS-t célzó COVID-19 vírus bizonyítékai: szöveteloszlás, gazda-vírus kölcsönhatás és javasolt neurotrop mechanizmusok. ACS Chem Neurosci 2020; 11: 7: 995-998.
 12. Wu Y és mtsai. Idegrendszeri érintettség a COVID-19 és más koronavírusok fertőzése után. Agyi viselkedés és immunitás, sajtóban.
 13. Perlman S és mtsai. Neurotrop egér koronavírus terjedése a központi idegrendszerbe a trigeminális és a szagló idegeken keresztül. Virology 1989; 170: 556-560.

Eredeti nyelven megtalálhatók itt:

 

 1. bin-Reza F et al. The use of mask and respirators to prevent transmission of influenza: A systematic review of the scientific evidence. Resp Viruses 2012;6(4):257-67.
 2. Zhu JH et al. Effects of long-duration wearing of N95 respirator and surgical facemask: a pilot study. J Lung Pulm Resp Res 2014:4:97-100.
 3. Ong JJY et al. Headaches associated with personal protective equipment- A cross-sectional study among frontline healthcare workers during COVID-19. Headache 2020;60(5):864-877.
 4. Bader A et al. Preliminary report on surgical mask induced deoxygenation during major surgery. Neurocirugia 2008;19:12-126.
 5. Shehade H et al. Cutting edge: Hypoxia-Inducible Factor-1 negatively regulates Th1 function. J Immunol 2015;195:1372-1376.
 6. Westendorf AM et al. Hypoxia enhances immunosuppression by inhibiting CD4+ effector T cell function and promoting Treg activity. Cell Physiol Biochem 2017;41:1271-84.
 7. Sceneay J et al. Hypoxia-driven immunosuppression contributes to the pre-metastatic niche. Oncoimmunology 2013;2:1 e22355.
 8. Blaylock RL. Immunoexcitatory mechanisms in glioma proliferation, invasion and occasional metastasis. Surg Neurol Inter 2013;4:15.
 9. Aggarwal BB. Nucler factor-kappaB: The enemy within. Cancer Cell 2004;6:203-208.
 10. Savransky V et al. Chronic intermittent hypoxia induces atherosclerosis. Am J Resp Crit Care Med 2007;175:1290-1297.
 11. Baig AM et al. Evidence of the COVID-19 virus targeting the CNS: Tissue distribution, host-virus interaction, and proposed neurotropic mechanisms. ACS Chem Neurosci 2020;11:7:995-998.
 12. Wu Y et al. Nervous system involvement after infection with COVID-19 and other coronaviruses. Brain Behavior, and Immunity, In press.
 13. Perlman S et al. Spread of a neurotropic murine coronavirus into the CNS via the trigeminal and olfactory nerves. Virology 1989;170:556-560.