Egy iskolaigazgató álláspontja az iskolai maszkviselésről

A tanulók egészsége érdekében káros lehet az olyan intézményi gyakorlat, ahol a tanulók szinte egész nap viselik a maszkot.

"Tudom, hogy felsőbb vezetőként felelős vagyok a tanulók testi és mentális egészségéért és egyben egészen biztos vagyok, hogy semmiképpen sem akarok a gyerekeknek ártani, hanem azt akarom, hogy fejlődjenek, épüljenek minden téren. Ennek fényében hoztam meg az intézkedéseimet.

MASZK

A textilmaszk a vírusokkal szemben nem minősül védőeszköznek (ez a dobozán is elolvasható), hanem csupán egy ruhadarabnak. Friss kutatási adat, hogy a maszkviselés nemhogy csökkentené, hanem ellenkezőleg, fokozza a vírusos megbetegedések kialakulását.[Forrás]

A járvánnyal kapcsolatban a szülők még ma is különféle nézeteket vallanak és nagyon eltérő forrásokból tájékozódnak. Van, aki maszkban érzi biztonságban a gyermekét és van, aki pont ellenkezőleg. Központi előírások is vannak. A szülői elvárásokat össze kell egyeztetni a központi rendeletekkel. A tanulók egészsége érdekében káros lehet az olyan intézményi gyakorlat, ahol a tanulók szinte egész nap viselik a maszkot. Kiderült, hogy a rendszeresen maszkot viselők teszik ki a Covid-19 megbetegedők közel kétharmadát, míg azok, akik ritkán viselnek maszkot, alig 4 százalékban betegszek meg.  [Forrás]

Ezek szerint igaza volt márciusban az országos tisztifőorvosnak, az egészséges embereknek nincs szüksége maszkra, sőt kimondottan káros a maszk viselése. Meglepő módon ezt ismét megerősítette: „Arra az újságírói kérdésre, hogy a gyerekeknek viselni kell-e a maszkot az iskolákban, Müller Cecília elmondta: nem, mert nem elvárható, hogy a gyerekek helyesen használják a maszkot napi 6-8 órán keresztül. Hozzátette azonban, hogy a bevezetett szabályok érvényesek: távolságtartás, egy csoport, közösség egyben tartása.”[Forrás]

Utánanéztem a jogszabályoknak is. Durva, de tényleg az intézményvezetőé a felelősség. Bármilyen betegsége lesz csak egyetlen tanulónak is az intézkedéseink következtében, nem lesz mentség az, hogy a vezető nem tudott róla, vagy, hogy utasításra cselekedett. Javaslom kedves vezetőtársak, hogy mindenki nézze meg alaposan a jogszabályokat! Sehol sincs leírva, hogy a tanulóknak maszkot kötelező viselnie, csak javasolja az EMMI Intézkedési terv.

Intézkedés:

Eddig biztonsági okokból elrendeltem, hogy ahol nem lehet az előírt távolságot tartani, a folyosón és az aulában való áthaladáskor maszkot kellett hordani, de máshol a gyerekeknek nem volt kötelező.

Ezzel eleget tettem a hivatalos ajánlásnak, az aggódó szülők kérésének, de nem terheltem meg jelentősen a gyerekek szabad légzését. Nálunk bevált és a szülők is elfogadják ezeket az intézkedéseket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos új bejelentése, miszerint a gyerekeknek nem kell maszkot viselni az iskolában, felülíratja velem az eddigieket."