Az immunitást is csökkentheti, ha hosszú időn keresztül maszk van rajtunk

Dr. Blaylock szerint az alábbi mellékhatásokkal kell számolni: "Fejfájás, légúti elzáródás, szén-dioxid felhalmozódás, oxigénhiány”.

A koronavírus járvány kitörése óta vita tárgyát képezi, hogy szükséges-e maszkot hordania az egészséges embereknek vagy nem. A legtöbb kormányzat a kötelező maszkviselés mellett tette le a voksát. Azonban vannak olyan szakemberek, akik továbbra is kétségbe vonják a viselés szükségességét, sőt egyesek egyenesen egészségtelennek tartják. Ilyen ellenvéleményt fogalmazott meg dr. Russel Blaylock amerikai idegsebész is – írja a Jerusalem Post

Az egészségügyi szakember a Technocracy Newsban publikált cikket az aggodalmairól. Az orvos azt írja, hogy a huzamos ideig tartó maszkviselés olyan mellékhatásokkal járhat, mint: „fejfájás, légúti elzáródás, szén-dioxid felhalmozódás, oxigénhiány”. Dr. Blaylock szerint akár életveszélyes komplikációkat is eredményezhet a száj és az orr eltakarása.

A mellékhatások különböző súlyosságúak lehetnek attól függően, hogy milyen maszkot hord valaki. A legjobban szűrő N95-ös (megfelel az európai FFP2-nek) szájmaszkok például erősen korlátozzák a levegővételt, így a viselők gyakran panaszkodnak fejfájásokra.

Dr. Blaylock cikkében utal egy korábbi kutatásra, ami egészségügyi dolgozóknál vizsgálta az N95-ös maszk hatásait. A kutatási alanyok harmadának voltak fejfájásos panaszai a használattól, akinek korábban is voltak panaszai azoknak romlott az állapota, és 5-ből 3 egészségügyi dolgozónak volt szüksége fájdalomcsillapító gyógyszerre.

Sokan a maszkok szoros illeszkedésének tulajdonítják a fájdalmat, azonban a vizsgálatok alapján a vér oxigén szintjének csökkenése vagy a széndioxid növekedése okozza a panaszokat.

„Ismert tény, hogy ha valaki órákon keresztül hord N95-ös maszkot, akkor a vér oxigén szintje akár 20%-ot is zuhanhat, ami ájuláshoz is vezethet"– írta az orvos, aki fel is idézett egy amerikai esetet, ahol egy idős férfi N95-ös maszkban vezetett, elájult és balesetet szenvedett.

Az oxigén szint csökkenése nem csak az ájulás miatt lehet veszélyes, hanem azért is, mert a kevés oxigén csökkenti az ember természetes immunitását.

Dr. Blaylock szerint a maszk csak növeli annak az esélyét, hogy egyébként egészséges viselője elkapjon egy betegséget. Az orvos arra is figyelmeztet, hogy egyetlen tanulmány se bizonyítja, hogy a maszk sikeresen véd a koronavírus terjedése ellen és nem véletlen, hogy csak az orvosok és a betegeknek szükséges a száj és az orr eltakarása.

„Ha egy ember TBC-ben szenved, akkor maszkot hordatunk vele, de nem kérjük az egész közösséget, hogy ők is tegyenek így"– írta dr. Blaylock.

Az egyes maszktípusok által biztosított védelem

FFP2, FFP3, NK95 maszkok

Ezek is egyszer használatos maszktípusok. A textilmaszkoknál és a sebészi szájmaszkoknál jóval kisebb szemcséket is ki tudnak szűrni, így jobban védenek a vírusfertőzés ellen. Ezek a maszktípusok azok számára javasolhatók, akik koronavírus fertőzöttek ellátásában vesznek részt. Mindennapi használatra nem javasoljuk! A másik "gond" velük, hogy a tünetmentes betegek, ezeket hordva jobban tudnak fertőzni, mint a textil- és sebészeti maszkban, mivel a befelé jövő levegő szűrését végzik. A másik probléma, hogy szintén egyszer használatosak, 4 óra hordás után már nem alkalmazhatók. Persze itt is megy a fertőtlenítés és az újbóli használat. Ezeknek a maszkoknak az árai jelenleg arcpirítóan magasak.